عید فطر یکی از دو عید بزرگ در سنت اسلامی است که درباره آن احادیث و روایات بی شماری وارد شده است.
مسلمانان روزه دار که ماه رمضان را به روزه داری به پا داشته و از خوردن و آشامیدن و بسیاری از کارهای مباح دیگر امتناع ورزیده اند، اکنون پس از گذشت ماه رمضان در نخستین روز ماه شوال اجر و پاداش خود را از خداوند میطلبند، اجر و پاداشی که خود خداوند به آنان وعده داده است.
امام باقر(ع) فرمود که پیامبر اکرم (ص) فرمود: اول روز شوال (روز عید فطر) منادی ندا میدهد: ‘ای مومنان صبحگاهان برای گرفتن عیدی و جایزه خود بروید.’
رسول خدا(ص) همچنین فرمودند: خدای سبحان بهشت را از یاقوت سرخ بنا کرد و ملاط آن را از طلا و پردههایش از دیبا و درختان را از زمرد و میوههایش را از جواهرات زیبا ساخت و آن را عیدی این امت در عید فطر قرار داد.
پیامبر گرامی اسلام(ص) در جای دیگری می فرمایند: خداوند از هرچه که آفرید، تعدادی را برای خود برگزید، از میان شب ها شب های جمعه و شب نیمه شعبان و شب قدر و شب های عیدین (فطر و قربان) را برگزید و از میان روزها، روزهای جمعه و عید را انتخاب کرد.
از رسول اکرم (ص) نقل شده است که عیدهای خود را به آهنگ زیبای تکبیر بیارائید و عید فطر و قربان را به آوای دلنشین لاالهالاالله و الله اکبر والحمدالله، وسبحان الله، زینت دهید.
امیرالمومنین علی (ع) در یکی از اعیاد فطر خطبهای خواندهاند و در آن مومنان را بشارت و مبطلان را بیم دادهاند.
ایشان در این خطبه فرمودند: ای مردم! این روز شما روزی است که نیکوکاران در آن پاداش میگیرند و زیانکاران و تبهکاران در آن مایوس و ناامید می شوند و این شباهتی زیاد به روز قیامتتان دارد، پس با خارج شدن از منازل و رهسپار جایگاه نماز عید شدن به یاد آورید خروجتان از قبرها و رفتنتان را به سوی پروردگار و با ایستادن در جایگاه نماز به یاد آورید ایستادن در برابر پروردگارتان را و با بازگشت به سوی منازل خود، متذکر شوید بازگشتتان را به سوی منازلتان در بهشتبرین،
ای بندگان خدا، کمترین چیزی که به زنان و مردان روزهدار داده میشود این است که فرشتهای در آخرین روز ماه رمضان به آنان ندا میدهد و میگوید: ‘هان! بشارتتان باد، ای بندگان خدا که گناهان گذشتهتان آمرزیده شد، پس به فکر آینده خویش باشید که چگونه بقیه ایام را بگذرانید.’
حضرت امیرالمومنین(ع) در یکی از عیدها فرمودند: امروز، عید کسانی است که خداوند روزه آنان را قبول کرده و پاداش نمازها و شب زندهداری های آنان را داده باشد و هر روزی که در آن معصیت خدا نشود، آن روز عید است.
حضرت امیرالمومنین(ع) همچنین در خطبه روز عید فطر فرمود: هان! امروز روزی است که خدای بزرگ آن را برای شما عید قرار داد و شما را نیز شایسته آن ساخت. پس به یاد خدا باشید تا او نیز به یاد شما باشد و او را بخوانید و دعا کنید تا خواستههایتان را به اجابت رساند.
نگاه امام حسن مجتبی(ع)در روز عید فطر به کسانی افتاد که مشغول تفریح و خنده بودند، با اشاره به آنان روبه اصحابش کرد و فرمود: خدای بزرگ ماه مبارک رمضان را میدان مسابقه قرار داد تا بندگانش در این میدان از طریق فرمانبرداری و اطاعت حق، رضوان الهی را بدست آورند و البته در هر مسابقهای عدهای برنده میشوند و پیروز، و عدهای میبازند و زیان میبرند و شگفتتر از هر شگفتی این است که در روز اعلام نتایج مسابقه، شخصی سرگرم خنده و بازی باشد.
فضل بن شاذان میگوید: شنیدم که حضرت امام رضا(ع) میفرمود: بدان جهت روز عید فطر عید قرار داده شده است تا در آن روز مسلمانان جمع شوند و به خاطر خدای بزرگ به صحنه آیند و خدا را در برابر نعمتهایش به شکوه و بزرگی یاد کنند تا هم روز عید باشد و هم روز اجتماع، هم روز بالندگی باشد و هم روز زکات دادن، هم روز رغبت و توجه به نعمت های الهی باشد، هم روز تضرع و دعا به درگاه خدا.
امام رضا(ع) همچنین فرمود: در روز قیامت، چهار روز را به پیشگاه خداوند هدیه میبرند، گویی که عروس را به خانه بخت میبرند، پرسیدند: این چهار روز چه روزهایی است؟ حضرت رضا(ع) فرمود: روز عید قربان و عید فطر و روز جمعه و عید غدیر.
منبع: ایرنا